Näytteenotto-ohje

Asbestianalyysi rakennusmateriaalista

 

Näytteenottovälineet

  • kaksi ½ litran minigrip-pussia per näyte
  • tussi- tai kuulakärkikynä näytepussien numerointiin
  • taltta, vasara, puukko yms. näytepalasen irrottamiseen
  • hiukkasilta suojaava P3-luokan suodattava puolinaamari
  • suojakäsineet

Tarvittava näytemäärä

Pintamateriaalinäytteet: näytteen suositeltava koko on noin 5 x 5 cm. Näyte tulee ottaa siten, että siinä on näytepalassa kiinni kaikki pintamateriaalin alla olevat kiinnityslaasti-, saumalaasti-, liima- ja tasoitekerrokset alusbetonia lukuun ottamatta.

Mineriittilevyt, kattohuovat: näytettä tulisi olla noin 5 x 5 cm kokoinen pala.

Putkieristeet, asbestiruiskutukset, tms: näytettä tulee olla noin tulitikkuaskillinen.

 

Näytteenotto

Huom! Asbesti on syöpävaarallinen. Näytteiden lähettäjän vastuulla on, että näytepussit säilyvät kuljetuksessa ehjänä eikä näytettä pääse missään tapauksessa leviämään.

Ota näyte mahdollisimman vähän pölyä aiheuttavalla tavalla. Älä käytä näytteenottoon sahaa tai poraa! Käytä hengityksensuojainta ja suojakäsineitä. Puhdista kontaminaation välttämiseksi näytteenotossa käytetyt työkalut huolellisesti ja pese kädet jokaisen näytteen jälkeen ja näytteenoton päättyessä.

Laita näytepussiin vain yhdestä näytteenottopisteestä otettua saman tyyppistä rakennusmateriaalia:

Esimerkki:

Näyte 1: seinälaatta + kiinnityslaasti + saumalaasti + tasoite
Näyte 2: lattialaatta + kiinnityslaasti + saumalaasti + tasoite
Näyte 3: lattiamatto + kiinnitysliima + tasoite
Näyte 4: vinyylilattialaatta + kiinnitysliima

Laita kukin näyte erilliseen minigrip-pussiin. Sulje näytepussi huolellisesti, taita se kahtia ja laita toiseen minigrip-pussiin. Varmista, ettei pusseihin jää ylimääräistä ilmaa.

Numeroi näytepussit.

Täytä analyysitilauslomake. Varmista, että tilauslomakkeeseen merkitty näytteen kuvaus materiaalikerroksineen vastaa myös otettua näytettä!

Analyysitilauslomakkeen voi täyttää myös tietokoneella ja lähettää meille sähköpostitse.

 

Laboratorio ei tutki seuraavia näytteitä

Poraterällä kaakelin tai saumauksen läpi otetut näytteet. Poraamalla näytteeseen joutunut betoni-, tiili-, kaakeli- ja saumauslaastipöly laimentavat näytettä, aiheuttaen mahdollisesti vääränegatiivisen analyysituloksen.

Yhdistelmä- tai “kokooma”-näytteet. Emme tutki yhdistelmänäytteitä (useasta eri näytteenottopisteistä otettua näytettä tai erityyppisiä materiaaleja yhdistettynä yhteen näytepussiin). Esiintyy riski, että kaikkia näytteessä olleita materiaalikerroksia ei tällöin pystytä laboratoriossa luotettavasti identifioimaan ja preparoimaan, seurauksena on mahdollisesti vääränegatiivinen analyysitulos.

 

Näytteet voi toimittaa meille seuraavasti:

Näytteet voi postittaa, jättää johonkin näytepostilaatikoistamme tai tuoda vastaanottoomme. Näytteet otetaan vastaan AHA-LABin laboratoriossa (Ruosilankuja 3 B). Huom! Näytteet voi myös jättää B-rapun yhteydessä olevaan näytepostilaatikkoon ympäri vuorokauden. Palvelemme arkisin klo 8.00 – 18.00 välisenä aikana, sopimuksesta myös aukioloaikojen ulkopuolella. Matkahuolto-saapumisilmoitukset sekä tietokoneella täytetyt analyysitilauslomakkeet pyydämme lähettämään sähköpostiin asiakaspalvelu.aha@alsglobal.com. Katso kaikkien näytevastaanottopisteidemme tiedot Yhteystiedot-sivuilta.